Ei koken: handige tips

Ei koken: handige tips

Een gekookt eitje is heerlijk bij het ontbijt of voor tussendoor. In principe denk je dat aan het koken van een ei weinig mis kan gaan, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen nog niet goed weten hoelang ze een ei moeten koken om te krijgen wat ze graag willen. Hoe ook je nu het perfecte eitje? Wij geven je handige tips zodat jij het perfecte eitje kunt koken voor jezelf of je gasten.

Wat vind jij lekker?

Als je een eitje gaat koken, is het belangrijk om te bepalen hoe jij je ei wilt hebben. Je kunt eieren namelijk op diverse manieren koken. Ga je voor een zacht gekookt eitje of ben je een liefhebber van een hardgekookt ei? Het perfecte eitje kan om deze reden per persoon verschillen. Hoe jij je ei krijgt, kun je bepalen door de kooktijd. Als je een zacht gekookt eitje wilt hebben, kun je het eitje het best 3,5 minuut laten koken. Wil je het eigeel zacht en het eiwit hard? Dan kun je het beste voor 4,5 minuten gaan als kooktijd. Wil je het eiwit hard en het eigeel smeuïg, dan moet je het 7 minuten laten koken. Ga voor 8,5 minuten als je een hard gekookt eitje wilt eten.

Ei koken: is het eitje nog goed?

Er is een handige manier die je kunt gebruiken om te bekijken of je rauwe ei nog goed is. Dit kun je controleren door allereerst een bak met water te vullen. Hier laat je het eitje dat je wilt controleren rustig in vallen. Hoe hoger het ei komt te drijven in het water, hoe ouder het eitje is. Heb je een ei dat direct naar boven drijft? Dan is het verstandig om dit rauwe eitje niet meer te gebruiken.

Hoe kun je een ei het beste koken?

Er zijn diverse manieren om een ei te koken. Hieronder kun je handige tips vinden:

  • Ei aan koud of warm water toevoegen?
    Veel mensen vragen zich bij het koken van een eitje af wat nu het best is: het koken van een ei in warm of koud water. Als je eieren met koud water gaat koken, dan heb je hierbij als voordeel dat de eieren langzaam garen. Dit zorgt ervoor dat je kunt genieten van heerlijk zacht eiwit. Je voorkomt hiermee rubberachtige eiwit. Een nadeel aan het gebruik van koud water is dat je de kooktijd niet precies kunt meten. Bij kokend water gaat dit gemakkelijker. Je eieren zullen in kokend water wel eerder barsten.
  • Voeg zout toe aan het water
    Het is handig om zout water toe te voegen aan het water als je gebruik maakt van kokend water. Als je ei breekt, voorkom je op deze manier namelijk dat het eitje geheel leegloopt. Als je zout aan het water toevoegt dat zorgt dit ervoor dat het eiwit sneller kan stollen.

Aan de hand van deze tips is het ook voor jou mogelijk om een lekker eitje te koken. Bepaal daarom altijd voordat je een ei gaat koken hoe je deze wilt hebben. Kook je voor gasten? Vraag dan altijd even na hoe zij hun ei het lekkerst vinden. Op deze manier kan iedereen genieten van een heerlijk eitje.